Saknade själv hjälp för frakttjänstanalyser som företagsledare

Datum: 08/04-2019

TopLogic expanderar stadigt och har den sista tiden fått fyra nya konsulter enbart i Norge. En av dem är Knut Vie, med mer än 30 års erfarenhet från försäljning och ledning i egna företag både hemma och utomlands.

Som företagsledare har Knut Vie många års erfarenhet som inköpare av frakttjänster. Hans erfarenhet är att det som regel är kort om tid för att orientera sig om priser och erbjudanden från de olika transportörerna.
– Det slutade ofta med att jag valde samma år efter år. De offerter vi fick var svåra att förstå, med zonindelningar som gärna också förändrades flera gånger under kalenderåret.
– Vid inköp av varor var ofta frakt inbakat i priset, vilket gjorde det svårt att skilja mellan vad som var varupris och vad som var frakt. Väldigt ofta var det ett betydande påslag på fraktpriset. Det hade varit vettigare att stå för frakten själv.
Större krav på insikt
Utvecklingen på senare år med krav på effektivt produktflöde och kostnadskontroll kring detta, kräver allt bättre planering och större insikter om vad marknaden har att erbjuda av frakttjänster.
– I efterhand har jag förstått att jag skulle haft extern hjälp för analysera dessa förhållanden, men dessvärre kände jag inte till några företag som skulle kunna hjälpa mig med detta.
Näthandeln innebär utmaningar
Näthandeln tar över allt mer av den traditionella varuhandeln – mycket varor ska sändas och mycket varor ska returneras. Det leder till att fraktkostnaderna utgör en långt större del av varukostnaden än tidigare.
– Om företagen ska hänga med i denna väldigt snabba utveckling, som sprider sig till allt fler branscher, behöver de professionell hjälp av partners med spetskompetens inom logistik. En stor del av fraktvolymen består av olika sorters gods med olika storlek, form och innehåll. Speciella hänsyn måste tas med tanke på säkerhet, hållbarhet och inte minst tidsfaktorn. Då kan det vara bra med ett team i ryggen, som snabbt kan analysera verksamhetens fraktbehov och optimera relativt komplexa fraktuppdrag på bästa och mest effektiva sätt.

Ny konsult som ser behovet
Knut Vie har precis stärkt teamet hos TopLogic som ny konsult och har med sig ovärderlig kompetens, inte minst i rollen som en köpare som själv insett behovet av våra tjänster.
– Jag för min del hoppas att jag som erfaren köpare av frakttjänster också har lättare att förstå andra verksamheters behov av snabb och översiktlig analys av dagens situation och på grundval av denna hitta bättre lösningar än vad man har idag. Som ny konsult för TopLogic har jag stora förväntningar på att kunna bidra till att verksamheter gör betydande besparingar på fraktkostnaderna samtidigt som kvaliteten blir bättre.

Relaterade nyheter

17. januari 2021

Covid-19-restriktioner i Hebei orsakar förseningar

Ett nytt utbrottskluster av Covid-19 i Hebei-provinsen har föranlett nya restriktioner för inlandstransporter till och från, bland annat Tianjin/Xingang och Beijing. Chaufförer måste invänta negativa virus-tester i karantän innan transporter…

22. december 2020

Transportupphandling inför 2021

Gnutti Carlo valde att samarbeta med TopLogic när man skulle upphandla sina inrikes- och utrikestransporter. Gnutti med enheter i Alvesta och Kungsör har bland annat bilindustrin som kunder, vilka ställer…

16. december 2020

”Digitala medier har hjälpt oss på ett mycket bra sätt”

TopLogics VD Lennart Johnsson om coronavirusets påverkan på transportbranschen, hur företaget tacklat det – och hur framtidens transporter kommer se ut. Hur har Corona påverkat branschen i stora drag? –…

16. december 2020

”Erbjudandet är fantastiskt!”

Mikael Brandt är ny på TopLogic och har redan hunnit med att hjälpa ett antal kunder att lyckas med sina upphandlingar Jag heter Mikael Brandt och har jobbat med logistik…

9. december 2020

Så kan vi få fossilfria godstransporter senast 2030

DEBATT. En rad stora aktörer inom godtransporter i Sverige har enats om en gemensam modell där kraven på fossilfria transporter sker stegvis, skriver Fossilfritt Sverige, Axfood, Scania, Siemens, Södra, Vattenfall,…

Kontakta din närmaste konsult

Mikael Brandt

Göteborg, Sverige

Rasmus Helgesson

Lidköping, Sverige

Hilja Heikkinen

Borås, Sverige

Lennart Johnsson

Helsingborg, Sverige

Peter Bäckstadi

Karlstad, Sverige

Per-Olof Altin

Sundsvall, Sverige

Peter Vodrup

Oslo, Norge

Thor Ole Fongaard
Thor Ole Fongaard

Oslo, Norge

Janne Skillmo

Stockholm, Sverige

Mats Andersson

Stockholm, Sverige

Kjell Bergström

Stockholm, Sverige

Torgrim Koppang

Oslo, Norge

Arild Foss

Kløfta, Norge

Bertil Lundgren

Linköping, Sverige

Peter Schlager

Malmö, Sverige