Saknade själv hjälp för frakttjänstanalyser som företagsledare

Datum: 08/04-2019

TopLogic expanderar stadigt och har den sista tiden fått fyra nya konsulter enbart i Norge. En av dem är Knut Vie, med mer än 30 års erfarenhet från försäljning och ledning i egna företag både hemma och utomlands.

Som företagsledare har Knut Vie många års erfarenhet som inköpare av frakttjänster. Hans erfarenhet är att det som regel är kort om tid för att orientera sig om priser och erbjudanden från de olika transportörerna.
– Det slutade ofta med att jag valde samma år efter år. De offerter vi fick var svåra att förstå, med zonindelningar som gärna också förändrades flera gånger under kalenderåret.
– Vid inköp av varor var ofta frakt inbakat i priset, vilket gjorde det svårt att skilja mellan vad som var varupris och vad som var frakt. Väldigt ofta var det ett betydande påslag på fraktpriset. Det hade varit vettigare att stå för frakten själv.
Större krav på insikt
Utvecklingen på senare år med krav på effektivt produktflöde och kostnadskontroll kring detta, kräver allt bättre planering och större insikter om vad marknaden har att erbjuda av frakttjänster.
– I efterhand har jag förstått att jag skulle haft extern hjälp för analysera dessa förhållanden, men dessvärre kände jag inte till några företag som skulle kunna hjälpa mig med detta.
Näthandeln innebär utmaningar
Näthandeln tar över allt mer av den traditionella varuhandeln – mycket varor ska sändas och mycket varor ska returneras. Det leder till att fraktkostnaderna utgör en långt större del av varukostnaden än tidigare.
– Om företagen ska hänga med i denna väldigt snabba utveckling, som sprider sig till allt fler branscher, behöver de professionell hjälp av partners med spetskompetens inom logistik. En stor del av fraktvolymen består av olika sorters gods med olika storlek, form och innehåll. Speciella hänsyn måste tas med tanke på säkerhet, hållbarhet och inte minst tidsfaktorn. Då kan det vara bra med ett team i ryggen, som snabbt kan analysera verksamhetens fraktbehov och optimera relativt komplexa fraktuppdrag på bästa och mest effektiva sätt.

Ny konsult som ser behovet
Knut Vie har precis stärkt teamet hos TopLogic som ny konsult och har med sig ovärderlig kompetens, inte minst i rollen som en köpare som själv insett behovet av våra tjänster.
– Jag för min del hoppas att jag som erfaren köpare av frakttjänster också har lättare att förstå andra verksamheters behov av snabb och översiktlig analys av dagens situation och på grundval av denna hitta bättre lösningar än vad man har idag. Som ny konsult för TopLogic har jag stora förväntningar på att kunna bidra till att verksamheter gör betydande besparingar på fraktkostnaderna samtidigt som kvaliteten blir bättre.

Relaterade nyheter

24. augusti 2020

Slutar efter 15 år med upphandlingar inom logistik

Bertil Lundgren, konsult på TopLogic, har 50 års erfarenhet av logistik. Innan han började hos TopLogic arbetade han bland annat på ASG, Olsson & Wright, Frigoscandia och VTI som transportledare, speditör, platschef och konsult.

13. augusti 2020

Ny konsult i Göteborg!

Mikael Brandt har en bred logistikbakgrund med 30 år i ledande befattningar som logistikchef samt VD främst inom handelsföretag. Har även erfarenhet inom 3PL verksamhet.

1. juli 2020

TopLogic är öppet hela sommaren

I dessa corona-tider har de sociala medierna fått en allt mer ökad betydelse. Vi på TopLogic försöker att vara aktiva och träffa våra kunder via digitala plattformar eller andra kommunikationsmedia….

16. juni 2020

Aba Skol väljer återigen TopLogic för fraktkostnadsanalys

TopLogic har fått ett nytt uppdrag i form av en fraktkostnadsanalys för Aba Skol AB, som är en av de ledande leverantörerna av material till förskolor, skolor och fritidshem. Detta…

6. maj 2020

Sju bra tips för ett bra lagerflöde med rätt logistikpartner

Ett stort lager är kostsamt för verksamheten. Ett oöversiktligt och dåligt strukturerat lager ännu mer. God planering och struktur samt flexibla och lyhörda transportörer kan sänka kostnaderna avsevärt. Här är…

Kontakta din närmaste konsult

John Franzen

Hillerød, Danmark

Mikael Brandt

Göteborg, Sverige

Rasmus Helgesson

Lidköping, Sverige

Hilja Heikkinen

Borås, Sverige

Lennart Johnsson

Helsingborg, Sverige

Peter Bäckstadi

Karlstad, Sverige

Per-Olof Altin

Sundsvall, Sverige

Peter Vodrup

Oslo, Norge

Thor Ole Fongaard
Thor Ole Fongaard

Oslo, Norge

Janne Skillmo

Stockholm, Sverige

Mats Andersson

Stockholm, Sverige

Kjell Bergström

Stockholm, Sverige

Torgrim Koppang

Oslo, Norge

Arild Foss

Kløfta, Norge

Bertil Lundgren

Linköping, Sverige

Peter Schlager

Malmö, Sverige