fbpx

Saknade själv hjälp för frakttjänstanalyser som företagsledare

By april 8, 2019TopLogic AB

TopLogic expanderar stadigt och har den sista tiden fått fyra nya konsulter enbart i Norge. En av dem är Knut Vie, med mer än 30 års erfarenhet från försäljning och ledning i egna företag både hemma och utomlands.

Som företagsledare har Knut Vie många års erfarenhet som inköpare av frakttjänster. Hans erfarenhet är att det som regel är kort om tid för att orientera sig om priser och erbjudanden från de olika transportörerna.

– Det slutade ofta med att jag valde samma år efter år. De offerter vi fick var svåra att förstå, med zonindelningar som gärna också förändrades flera gånger under kalenderåret.

– Vid inköp av varor var ofta frakt inbakat i priset, vilket gjorde det svårt att skilja mellan vad som var varupris och vad som var frakt. Väldigt ofta var det ett betydande påslag på fraktpriset. Det hade varit vettigare att stå för frakten själv.

Större krav på insikt
Utvecklingen på senare år med krav på effektivt produktflöde och kostnadskontroll kring detta, kräver allt bättre planering och större insikter om vad marknaden har att erbjuda av frakttjänster.

– I efterhand har jag förstått att jag skulle haft extern hjälp för analysera dessa förhållanden, men dessvärre kände jag inte till några företag som skulle kunna hjälpa mig med detta.

Näthandeln innebär utmaningar
Näthandeln tar över allt mer av den traditionella varuhandeln – mycket varor ska sändas och mycket varor ska returneras. Det leder till att fraktkostnaderna utgör en långt större del av varukostnaden än tidigare.

– Om företagen ska hänga med i denna väldigt snabba utveckling, som sprider sig till allt fler branscher, behöver de professionell hjälp av partners med spetskompetens inom logistik. En stor del av fraktvolymen består av olika sorters gods med olika storlek, form och innehåll. Speciella hänsyn måste tas med tanke på säkerhet, hållbarhet och inte minst tidsfaktorn. Då kan det vara bra med ett team i ryggen, som snabbt kan analysera verksamhetens fraktbehov och optimera relativt komplexa fraktuppdrag på bästa och mest effektiva sätt.

Ny konsult som ser behovet
Knut Vie har precis stärkt teamet hos TopLogic som ny konsult och har med sig ovärderlig kompetens, inte minst i rollen som en köpare som själv insett behovet av våra tjänster.

– Jag för min del hoppas att jag som erfaren köpare av frakttjänster också har lättare att förstå andra verksamheters behov av snabb och översiktlig analys av dagens situation och på grundval av denna hitta bättre lösningar än vad man har idag. Som ny konsult för TopLogic har jag stora förväntningar på att kunna bidra till att verksamheter gör betydande besparingar på fraktkostnaderna samtidigt som kvaliteten blir bättre.